martes, 16 de octubre de 2007

El debat al voltant del Kanzi.


Els científics no es posen d'acord sobre el significat dels experiments realitzats amb el Kanzi. Alguns lingüistes es neguen a acceptar que el Kanzi s'acosti gens ni mica al llenguatge més propiament humà. En l'article que et presento podràs llegir al voltant d'aquest debat. Pots escriure un comentari explicant la teva opinió, o bé pots escriure un resum de les posicions enfrontades.


Segueix aquest enllaç...

5 comentarios:

Eduard Moya dijo...

Fa uns quants dies van fer un reportatge al k33 semblant al kanzi.El vaig veure començat i el vaig veure un tros i el que vaig veure, era que un chimpanze el tractaven com si fos un nen, el portaven al parc i el montaven als grunxadors, vaig fixar-me amb qui estaba i es semblava molt a la doctora que surt al documental del Kanzi, pot ser que fos ella també tenia el cabell curt.

Sonia Prieto Ivorra dijo...

Respecte al debat sobre si els simis, els Bonobos i en concret el Kanzi tenen la capacitat o no d'expressar-se de manera complexa conscientment, sabent i entenent allò que comuniquen,
comparteixo la idea de que aquesta capacitat és excepcionalment humana i que per tant en Kanzi el que fa és simplement memoritzar i relacionar mitjançant el panell electrònic d'icones la paraula i l'objecte al que es refereix, ja que sap que si ho fa rebrà una compensació (menjar, una llaminadura). Ha aprés a respondre d'una determinada manera a una sèrie d'estímuls.

Però també és cert que l'home actua de la mateixa forma durant una etapa de la seva vida : els nens petits esperen, si fan allò que els demanen, rebre un elogi, un premi... i també relacionen els objectes amb les paraules i els sons perquè algú els ha ensenyat així.

Això crec que demostra que partim d'un mateix punt, però que el nostre cervell, la nostra intel·ligència i seguidament el llenguatge van desenvolupar-se gràcies a un cúmul de casualitats que no s'han donat en els micos. Per això no podem pretendre que un simi es salti tot aquest procés evolutiu i es comuniqui com ho fa un humà.

Anónimo dijo...

Jo crec que el Kanzi i els seus companys podrien ser els avanpassats duna generació futura d'humans, ja que si ara són capaços de aguantar-se de peu una estona en un futur podrien ja caminar de peu, i si ara són capaços de di paraules com Sue o poma més endevant podria desenvolupar-se les seves mandivules com a nosaltres ens va passar i així començar a parlar, i també són capaços de crear les seves eines, com per exemple les pedres que tallen o aquell monobos salvatge que utilitzaba un pal per veure la profunditat del llac i així no ofegar-se... Però si passa això serà d'aqui milions d'añs així que no ho podrem veure i no sabrem si això passarà o no.

LorenaPérez dijo...

Para empezar yo no estoy de acuerdo cuando los expertos en lenguaje desmerecen este tipo de experimentos como el de Panbanisha. Un animal no tiene ni nuestros conocimientos ni nuestra inteligencia, por lo tanto, creo que no es tan fácil como parece enseñar a un animal a hacer este tipo de cosas.
A la pregunta "¿Pueden los grandes monos crear una frase?", estoy de acuerdo con que la respuesta sea no ya que por las razones que he dado antes, entre otras, los monos y otros animales no están capacitados para crear frases con nuestro mismo vocabulario.
En referencia al tema del Kanzi, me quedé muy sorprendida al ver todo lo que era capaz de hacer. No sabía que un bonobo, como es el kanzi, pudiera aprender tantas cosas, como es el caso de unas normas, o pudiera enseñar a otros de la misma espécie, me quedé realmente impresionada. También me impresionó que aprendiera las palabras solo mirando como le enseñaban a su madre.
Es verdad que solo sabe hacer frases senzillas y sin verbo y que solo entienda frases referidas a su entorno y a lo que él trata, pero ya ha hecho un gran paso que le acerca más al éser humano.

Anónimo dijo...

Jo he elegit llegir i fer aquest article perqué quan vaig veure el documental em va agradar molt y vaig trobar que seria interesant llegir-ho.

Segons el meu punt de vista, en tot l'article es repeteix la idea que tots els merits que han fet la Sue i els seus companys son nomès el resultat d'un entrenament per poder convencer als altres i a ells mateixos de que els bonovos poden arrivar a aprendre i utilitzar un llenguatje i a comportar-se com els humans.

Al veure el documental vaig creure que si que podia ser realitat que els bonovos poguesin realitzar una evolució i fer coses de caràcter huma, però despres de llegir l'article ja no se per qual de les dues idees decantarme, ja que l'article diu i posa exemples que tenen molta raó.

En la meva opinió, no poden saver si els bonovos aprendran a utilitzar el lenguatge o no o si podran comportar-se de manera " humana" ja que el procès d'evolució de simi a home va durar un molt llarg periode, llavors no poden esperar que els bonovos aprenguin i utilitzin el llenguatge huma d'un dia per l'altre.( A més a més, si ells ja tenen la seva propia manera de comunicarse i de comportar-se, tampoc veig perqué han d'aprendre ha comportar-se com nosaltres.)