miércoles, 10 de octubre de 2007

Els simis i les eines


Los gorilas salvajes también usan herramientas


OLALLA CERNUDA


MADRID.- Hace ya años que los científicos están convencidos de que los gorilas son animales muy parecidos en costumbres y hábitos a los humanos. Tanto, que -según se ha descubierto ahora- incluso los animales que viven sin contacto con los hombres son capaces de utilizar utensilios para realizar tareas complejas y distintas. Desde ramas utilizadas como bastones hasta rudimentarias 'cucharas de palo' con las que remueven la comida.
El hallazgo lo publica esta semana la Public Library of Biology, que da cuenta de las dos primeras observaciones documentadas de gorilas en su hábitat natural que utilizan herramientas, lo que implica un grado de evolución y desarrollo muy superior a la del habitual en los animales.

Las observaciones de campo fueron realizadas por varios equipos de científicos encabezados por Thomas Breuer, Mireille Ndoundou-Hockemba y Vivki Fishlock en las selvas del norte de la República del Congo, donde hay una extensa población de gorilas.
Utilizaron un grupo de gorilas, conocido como el 'Grupo de Gorge', que ya estaba siendo vigilado por científicos desde 1995. El 9 de octubre de 2004, uno de los miembros de este grupo, una hembra adulta, fue vista utilizando una rama de un árbol como una especie de bastón, que también usaba para medir la profundidad del agua antes de meterse en una gran charca y para ayudarse a cruzar una zona de aguas poco profundas y pantanosas.
Unos días más tarde, los científicos vieron a otra hembra del grupo, un ejemplar más joven, que arrancaba un trozo de tronco de un árbol para utilizarlo como una especie de 'palo' con el que remover los ingredientes de su variada comida: plantas y hierbas de diferente tipo mezcladas con el palo hasta conseguir una especie de pócima espesa. Además, esta hembra utilizó después el palo para que sirviera como 'puente' con el que cruzar un charco sin mojarse.
Aunque los científicos no han podido determinar cómo han aprendido los gorilas este tipo de comportamientos, sí están casi seguros de que se trata de unos conocimientos heredados de padres a hijos y transmitidos de generación en generación en esta zona del Congo, donde la población de gorilas es muy grande. Hasta ahora, los científicos habían conseguido que estos grandes primates utilizaran herramientas estando en cautividad, pero nunca se había observado este comportamiento en un gorila en libertad y que no ha tenido contacto con humanos.
A partir d'aquest exemple, comenteu les semblances i les diferències entre humans i simis pel que fa a la utilització d'eines i la transmissió cultural.

5 comentarios:

Andrea Moisil dijo...

Penso que tot dos, tant l'home com el simi, parteixen d'un principi igual ( reproduir-se, menjar, ajudar-se de les eïnes per a fer una determinada tasca... etc) i per aixó dic que hi han unes semblances entre ells, ja que els simis són l'origen de l'home. Però es veuen clares diferencies entre ells, per exemple, les eínes que utilitzen els simis són limitades ja que ells no saben fer una eïna a partir d'una alta, en canvi l'home ho fa, per aixó podria dir que les eïnes dels homes tenen unes funciones il-limitades i són i-limitades.Vull dir que l'èsser humà sempre intenta complicar-ho tot, fent canvis i arribar molt més lluny del que pot. Aquest fet és degut a la inteligència i també als descobriments que han fet les generacions anteriors,per tant ens adonem que l'home té en compte el que ha fet el seu avantpassat, mentre qe els simis no ho fan.Llavors crec que la transmissió cultural és propia dels humans.
En conclusió crec una de les diferencies que hi ha entre nosaltres i els simis és que mentre que el simi es limita a fer coses simples, bàsiques, nosltres sempre volem canviar i descubrir més.

Héctor Corrales dijo...

Amb aquest exemple es posa novament de manifest una semblança entre l'home i el simi alhora d'utilitzar eines, però es pot observar una gran diferencia en la complexitat entre els mètodes i les eines de tots dos. El fet que provoca aquesta gran diferencia és la quantitat d'informació que reben els descendents de cada especie amb l'herència cultural, mentre que l'herència cultural que rep el simi és molt bàsica, la del home es molt més complexa, i això es veu reflexat en el grau de complexitat de les seves eines i mètodes.

Robert sanchez dijo...

En mi opinión las muchas teorías referentes a la relación simio-hombre parten desde un mismo punto, su origen y evolución. En el caso de estos dos individuos, la evolución tras millones de años nos demuestran grandes diferencias entre ellos como: sus cuerpo, sus cerebro…etc. Que nos hacen pensar en que el hombre ha tenido un salto impresionante en esta evolución, es importante mencionar que la evolución de su inteligencia trajo consigo una serie de razonamientos o pensamientos que dan origen a las herramientas que utilizan para mejorar, facilitar y salvar sus vidas, en el caso de los simios las herramientas que hacen servir son fabricadas con el fin de facilitar y satisfacer sus necesidades, muchos animales viven sin contacto humano y logran fabricar herramientas que parecen extraordinarias a la vista del hombre pero ¿Qué nos hace pensar que estos las fabrican utilizando su inteligencia y no como una simple manifestación de sus instintos?, muchos científicos actualmente no han podido descifrar este enigma; se dice que los gorilas han aprendido este tipo de comportamiento por herencia de padres a hijos ¿Pero que nos hace pensar esto? No pudo ser simple casualidad…
En mi opinión las deferencias son claras el hombre fabrica sus propias herramientas utilizando la inteligencia y muchos materiales y formas de trabajo muy diferentes a las de los simios que por lo general suelen utilizar herramientas referentes a su entorno.

Anónimo dijo...

Penso que tant l'home com el simi tenen una aparença molt similar, i tots dos fan les mateixes funcions bàsiques per sobreviure.
Els homes primitius i els simis convivien tots junts i feien tasques similars ( menjar, guaïtar els enemics, reproduir-se,enfilar-se pels arbres, establir un territori.., en aquesta última els humans vam perdre gracies al poc desenvolupament muscular del nostre cos. Això va fer que tinguéssim que viure en camp descobert i adaptar-nos a una nova forma de viure, just aquí va començar a separar-se el camí dels simis i dels homínids.
Els nostres ancestres van anar progressant en el fet de caminar, de la parla, la nostra dieta era carnívora i a partir d'aquí vam haver de fabricar eines amb les quals poguéssim matar un animal més fort i gran que nosaltres; mentre que els simis seguien al bosc, als arbres.
Els simis s'ajudaven d'eines per treure els bitxos i per poder creuar un basal.
Els micos saben construir eines però eines de primeres matèries que tenen a l'abast, en canvi els homes construïm eines d'altres materials prèviament tractats, així podem fer una tasca més complexa.
El fet que fa que ens adonem d'aquesta diferencia és la intel•ligència.
Amb la intel•ligència podem desenvolupar estudis per poder solucionar un problema i construir una eina que ens ajudi.
Per exemple els simis i ximpanzés son mes forts però nosaltres vam construir armes de foc, destrals amb les que suplim aquest problema.
Aquests simis de l'article construeixen aquestes eines per mitjà de l’herència cultural, un simi veu a un altre agafar un pal per poder agafar el menjar de dintre d'un tronc i l'altre fa el mateix, i així constantment.
L'home rep una herència cultural molt desenvolupada ( historia, costums, tradicions, eines..)i no tan bàsica com la del mico.
En acabar vull dir que podem ser molt semblants en la forma física pero l’important no es el físic sino la complexitat i premeditació dels nostres actes.

Anna_Marin dijo...

Jo crec, que els homes y el simis tenim moltes coses en comú, com és per exemple la utilització d'eines.

Aquest fet, ens demostra que som molt semblants en alguns aspectes, però no en tots. Els simis, si que
es veritat que utilitzen eines, pero les utilitzen simplement per facilitar la satisfacció de les seves necessitats
bàsiques, és a dir que utilitzen les eines per tal de que els sigui mes fácil la supervivéncia. En canvi, els homes
no les utilitzem només per això, sinò que també les utilitzem per altres necesssitats, com és l'oci, activitats
de lleure, etc.. Un dels fets que fa que l'home utilitzi les eines d'una altra manera que els simis és l'herència cultural,
que fa que l'home tingui una sèrie de coneixements que el simi no té. Els simis aprenen per purs instints, en canvi
l'home aprén a base d'una informació transmesa de generació en generació.

És a dir, que si que és veritat que hi ha moltes coses en comú entre homes i simis, però tambè és evident que entre
aquestes dues espècies hi ha hagut un gran salt, que fa que tambè hi hagin grans diferències.