martes, 8 de abril de 2008

El gall dindi inductivista



Aquest famós exemple de B. Russell, que ja hem comentat a classe, s'ha usat com un argument contra la idea que una llei científica pugui ser verificada. Aquí tens el text, tal i com l'explica Russell (versió castellana):

"Este pavo descubrió que en su primera mañana en la granja avícola comía a las 9 de la mañana. Sin embargo, siendo como era un buen inductivista, no sacó conclusiones precipitadas. Esperó hasta que recogió una gran cantidad de observaciones del hecho de que comía a las 9 de la mañana e hizo estas observaciones en gran variedad de circunstancias, en miércoles y en jueves, en días fríos y calurosos, en días lluviosos y soleados. Cada día añadía un nuevo enunciado observacional a su lista. Por último, su conciencia inductivista se sintió satisfecha y efectuó una inferencia inductiva para concluir: siempre como a las 9 de la mañana. Pero ¡ay! se demostró de manera indudable que esta conclusión era falsa cuando, la víspera de Navidad, en vez de darle la comida le cortaron el cuello".

6 comentarios:

judea dijo...

Avegades, o millor dit, moltes vegades tendim a generalitzar les coses o clasificar-les és a dir,a partir de les experiencies de la nostra vida afirmem d'una manera molt segura que pasara alguna cosa perque ya ha pasat moltes vegades abans, pero no passa aixi,jo crec que és molt dificil obtenir la seguretat aquesta y no crec que sigui bona obtenirla perque mai es sap lo que pot passar al 100% encara que siguem molt sabis no podem estar segurs al 100% de les coses.En conclusiò,ens podem comparar al gall dindi inductivista cadascún de nosaltres.

Anna_Marin dijo...

Aquest text del gall d'indi inductivista trobo que és força interesant ja que ens mostra que moltes de les afirmacions que fem poden ser falsables, és a dir que allò que s'ha complit durant tot una any no te perque complir-se demà. Per exemple, jo tots els dilluns surto del col·legi a les tres, però aquesta teoría és falsable perquè potser un dilluns surto a les dues perque ha faltat un professor.
El que vull dir amb tot això es totes les teories(científiques), són falsables ja que mai podem afirmar que una teoria és certa encara que no sigui falsa.

Anónimo dijo...

Aquest text del gall d'indi prova que la teoria inductivista (que es contraposa al falsacionisme) que es un mètode científic que treu conclusions generals d'alguna cosa particular es sempre falsable. Es a dir que una llei científica mai pot ser verificada. Al contrari una llei científica pot ser falsada, ja que no tenim mai l’absoluta certesa que una cosa serà efectiva o passarà el cent per cent dels cops.

Això també serveix per l'exemple de posar la mà al foc perquè estàs segur d'alguna cosa, mai s'està segur del tot i pot arriba el dia en que tu creguis molt alguna cosa i confiïs en això i t'acabis cremant.

gabriela dijo...

Aquest text del gall d'indi inductivista es bon exempre per mostrar que una afirmació es pot falsear, es a dir que no podem dir amb certesa que aquesta afirmació es veritat perquè al seu voltant hi ha idees que la poden falsear, ja que no sempre son certes. Per això en l'àmbit científic es creen molts conflictes, perquè les teòries poden anar canviant degut a noves observacions que fan necessari modificar les afirmacions d'abans.

Gràcies a aquests text es pot veure amb més claretat la manera de falsear una hipòtesis.

Gabriela Calderón

Robert sanchez dijo...

l'home com a esser es una mica inveriable i moltes vegades actua per la intuicio o simplement per l'experiencia i es torna una mica inductista en el fet de que com sempre pasen les coses semblants o iguals la resta dons sera igual i jo personalment lo entenc perque la major part de les coses son iguals o pasen de la mateixa manera i per aixo generalitmen.

Robert sanchez dijo...

en aquesta historia del gall es pot veure claramen que l´home moltes vegades tendeix a generalitza les coses no sempre tenin la rao , jo trobo que en aquest exemple veiem clarament la principal postura inductista pero tambe veiem la forma de com ser falsada i es totalment contradictori dir que un fet es pot repetir duran molt temps i en una frequencia similar sempre sigui igual.